Cukinia nadziewana warzywami i serem

    Cukinia nadziewana warzywami i serem

    33polubienia
    55min.


    Zrobione przez 94 osoby

    Dwie niewielkie cukinie nadziewane warzywami, które zawsze są pod ręką. Smakuje wspaniale jako dodatek do obiadu lub lekki posiłek. Nie zawiera cebuli ani czosnku, więc może stanowić świetną porcję witamin dla karmiących mam!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 niewielkie cukinie
    • 2 łyżeczki oleju
    • 2 marchewki, starte
    • 1 pietruszka, starta
    • 1/2 małego selera, startego
    • 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony na cząstki
    • 30 g startego sera żółtego (np. gouda)
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka bułki tartej
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • szczypta estragonu
    • szczypta majeranku
    • szczypta pieprzu ziołowego
    • szczypta bazylii
    • szczypta papryki w proszku
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cukinie umyć, odciąć końcówki, a następnie przekroić wzdłuż na pół.
    2. W garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Włożyć do wrzątku połówki cukinii i gotować je przez około 10-15 minut (aż będą miękkie, ale nie zbyt miękkie). Wyjąć delikatnie z garnka, odsączyć i lekko przestudzić.
    3. W dużej patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa i lekko je poddusić (około 10-15 minut), aby zmiękły. Pod koniec duszenia dodać pomidora i paprykę w proszku, jeszcze chwilę dusić, mieszając. Zestawić z ognia, wmieszać żółty ser i resztę przypraw.
    4. Nagrzać piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    5. Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne za pomocą małej łyżeczki. Do powstałych wgłębień nakładać po równo nadzienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Cukinie z nadzieniem skropić po wierzchu olejem i posypać bułką tartą. (Można też posypać po wierzchu żółtym serem) Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    DomiM
    autor:
    12

    wyszło pyszniusie, wszyscy się zachwycali, świetne na domówkę w gronie znajomych! - 18 sty 2013

    autor:
    7

    Dawno nie jadłam tak pysznej cukinii. Zaskakująco proste nadzienie. Dziękuję Ola - 31 mar 2014

    oleńka
    autor:
    4

    Dzięki Domi! Cieszę się, że Ci smakowało! - 21 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis