Francuska tarta jabłkowa

    Francuska tarta jabłkowa

    25polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 20 osób

    Smaczna tarta jabłkowa! Aby ciasto wyszło kruche należy przechować je w lodówce przynajmniej przez godzinę, najlepiej dłużej. Dobrze jest nie dotykać ciasta i przed pieczeniem głęboko ponakłuwać widelcem.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki zimnej wody
    • Nadzienie
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 120 g drobno pokrojonych migdałów
    • 2 łyżeczki mąki
    • 550 g słodkich jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych na plasterki
    • cukier do dekoracji
    • szczypta cynamonu
    • szczypta mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W średniej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać masło, żółtko, wodę i mieszać do uzyskania dużych grudek. Jeśli jest za suche dodać trochę wody. Ugnieść ciasto na dnie miski i przykryć folią plastikową. Lekko spłaszczyć folię i zostawić w lodówce na godzinę. Można nawet zostawić ciasto w lodówce na 3 dni.
    2. Aby przygotować nadzienie należy w średniej misce utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru do uzyskania lekkiej i miękkiej masy. Stopniowo dodawać po jedym jajku oraz pozostałe żółtko. Dodać 2 łyżki mąki do posiekanych migdałów, wymieszać i dodać do ciasta. Odstawić.
    3. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy około 36 cm. Złożyć dwa razy na pół i przenieść do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. Rozłożyć ciasto i uklepać równomiernie na dnie i bokach formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Nakładać nadzienie równomiernie łyżką na wierzch ciasta. Ułożyć plasterki jabłek nakładając je na siebie w formie spirali. Krawędzie plasterków z jednej strony powinny być przyciśnięte do nadzienia, a z drugiej leżeć na kolejnym plasterku. Należy układać jabłka z zewnątrz do środka ciasta.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż nadzienie zacznie brązowieć. Zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 10 minut. Posypać tartę cukrem i piec przez następne 10 minut lub do momentu kiedy cukier się skarmelizuje.
    7. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    agi_78
    autor:
    3

    Wyszła pyszna. - 04 mar 2014

    autor:
    1

    wspaniała - 06 kwi 2014

    autor:
    0

    zawsze się udaje i jest pyszna - 25 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis