Sałatka z makaronem muszelki i pomidorkami koktajlowymi

    Sałatka z makaronem muszelki i pomidorkami koktajlowymi

    10polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Bardzo świeża, aromatyczna sałatka. Im dłużej się marynuje w sosie, tym lepiej smakuje. Polecam na imprezy!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 300 g makaronu muszelki
    • 3 ząbki czosnku, obrane
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 4 łyżki białego octu winnego
    • 3 łyżki świeżej bazylii, drobno posiekanej
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g żółtych koktajlowych pomidorków, pokrojonych na pół
    • 250 g czerwonych koktajlowych pomidorków, pokrojonych na pół
    • mały słoik czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Makaron ugotować al dente wraz z czosnkiem. Odcedzić, czosnek odłożyć.
    2. Czosnek rozgnieść widelcem i wymieszać w małej miseczce z oliwą, octem, bazylią, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
    3. Do przestudzonego makaronu dodać pomidorki i oliwki. Zalać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis