Krewetki po karaibsku

    Krewetki po karaibsku

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 149 osób

    Nadziej te pikantne marynowane krewetki na wykałaczki, a stworzysz pyszną przekąskę. Wymieszaj je z liśćmi zieleniny, a otrzymasz znakomitą sałatkę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
    • sok z 2 limonek
    • 2 ząbki zgniecionego czosnku
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki pokruszonej ostrej papryki w płatkach
    • 1 kg dużych gotowanych krewetek, obranych, ale z ogonami
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużej misce dobrze wymieszać oliwę z imbirem, sokiem z limonek, czosnkiem, sosem sojowym, cukrem i papryką. Wmieszać krewetki i kolendrę. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 do 4 godzin. W trakcie chłodzenia kilka razy wymieszać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy nie zawiera glutenu. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    Rewelacja! Gratuluję przepisu. Zrobiłam z małymi modyfikacjami (papryka w proszku), a i tak wyszło świetnie. Próbowałam też przed dodaniem sosu sojowego i też było ciekawie. Sos sojowy czasem potrafi przyćmić inne smaki, więc dodałam go bardzo oszczędnie. Lubię krewetki w każdej postaci, ale ta jest wyśmienita. - 23 sty 2015

    julia444j
    autor:
    0

    Pychotka - 31 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis