Trójkąciki z fetą i szpinakiem

    Trójkąciki z fetą i szpinakiem

    69polubień
    30min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Błyskawiczna i przepyszna przekąska. Idealna na przyjęcia, ale także na podwieczorek, czy do piwa. Nawet dla tych, którzy nie lubią na co dzień szpinaku.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 24 trójkąciki

    • 1,5 opakowania szpinaku mrożonego
    • 2 lub 3 ząbki czosnku
    • 1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • zioła prowansalskie do smaku
    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.
    4. Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.
    5. Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    apfel
    autor:
    10

    - 02 lip 2010

    chillenbaby
    autor:
    4

    to jest przepyszne!!! - 27 lut 2014

    Sylwia473
    autor:
    1

    Przepyszne! Zrobiłam moim rodzicom i sobie! - 03 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis