Trójkąciki z fetą i szpinakiem

    (4)
    30 min

    Błyskawiczna i przepyszna przekąska. Idealna na przyjęcia, ale także na podwieczorek, czy do piwa. Nawet dla tych, którzy nie lubią na co dzień szpinaku.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 57 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 24 trójkąciki

    • 1,5 opakowania szpinaku mrożonego
    • 2 lub 3 ząbki czosnku
    • 1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • zioła prowansalskie do smaku
    • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.
    4. Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.
    5. Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (3)

    apfel
    autor:
    10

     -  02 lip 2010

    chillenbaby
    autor:
    4

    to jest przepyszne!!!  -  27 lut 2014

    Sylwia473
    autor:
    1

    Przepyszne! Zrobiłam moim rodzicom i sobie!  -  03 paź 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis