Sernik z rosą

    Sernik z rosą

    95polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 195 osób

    Wspaniały, lekki sernik. Bardzo szybko znika z talerzyków. Najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

    • 3 żółtka
    • 125 g (1/2 kostki) margaryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g (1 i 1/2 szkl.) mąki
    • 55 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 kg sera białego mielonego
    • 2 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru, trzeba dodać do masy tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu budyniu)
    • 4 żółtka
    • 170 g (3/4 szkl.) cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 750 ml (3 szkl.) mleka
    • wiórki kokosowe do posypania
    • 7 białek
    • 4 łyżki cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    2. Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1,5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
    3. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy o wymiarach 23x33 cm. (Blachę wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia)
    4. Przygotować masę serową: w dużej misce zmiksować zmielony biały ser z budyniami w proszku. Następnie dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, olej oraz mleko.
    5. Na ciasto w blasze wylać masę serową. Masa serowa po wymieszaniu jest bardzo płynna i taka ma być.
    6. Piec ok. 35-40 min w 180°C (bez termoobiegu).
    7. Po upływie około 25 minut pieczenia przygotować pianę z białek: 7 białek ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je i pokryć delikatnie pianą. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec jeszcze dodatkowe 10-15min.
    8. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi się „kożuch”. Odstawić ciasto w blasze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje. Jest pyszne świeże, ale jest też wyśmienite jeśli poleży przez noc w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (21)

    Jola
    autor:
    74

    Wspaniały sernik z rosą! Gorąco polecam. - 09 lis 2010

    DorotaGrabowska
    37

    rewelacja!! w końcu sernik , który wyszedł mi dwa razy na dwa pieczenia wyśmienicie . Drugim razem spróbowałam na mielonych biszkoptach zamiast kruchego ciasta i też jest SUPER ! Nie da się wytrzymać do jutra i jemy go na gorąco ,pychota polecam ! - 30 sty 2013

    autor:
    27

    Pyszny sernik, robiłam wczoraj i jest rewelacyjny! - 31 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis