Zaloguj się Zarejestruj się

Babka majonezowa

  • 1komentarz
  • 7polubień
  • 1godz.

Dzięki majonezowi ta babka jest lekka i puszysta. Dość szybko i łatwo się ją piecze. Polecam nie tylko na Wielkanoc.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 1 babka

  • 4 jajka
  • 170 g (3/4 szkl.) cukru
  • 30 g (1/5 szkl.) mąki pszennej
  • 50 g (1/5 szkl.) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 ml (mały słoik) majonezu
  • 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  2. Jajka z cukrem ubić w misce ustawionej na garnku z gotującą wodą.
  3. Delikatnie wymieszać ubite jajka z resztą składników, na samym końcu dodając majonez i aromat śmietankowy. Miksować na niskiej prędkości miksera.
  4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem średniej formy do babki z kominkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 45 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Madzixik
autor:
1

Niestety wykonałam zgodnie z przepisem i wyszedł totalny ZAKALEC, choć w smaku dobry. Wydaje mi się, że w przepisie jest zdecydowanie za mało mąki! - 07 kwi 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie