Pyszne kokoski

    Pyszne kokoski

    21polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 20 osób

    Lekkie kostki z biszkoptu oblane pyszną czekoladą i posypane kokosem. To wspomnienie dzieciństwa.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 250 g cukru
    • 125 g margaryny
    • 200 g mąki
    • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 100 g cukru
    • 50 g margaryny
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka kakao
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • Posypka
    • 50 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Białka ubić na sztywno. Do utartych żółtek stopniowo dodawać pianę z białek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do prostokątnej foremki (średniej wielkości, aby nie było zbyt niskie).
    3. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
    4. Upieczony i wystudzony biszkopt pokroić w kwadraty lub romby o boku około 5 cm.
    5. Polewa: wszystkie składniki wymieszać w rondelku, zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy się rozpuszczą i ładnie połączą, zestawić z ognia.
    6. Na głęboki talerz wysypać wiórki kokosowe. Pokrojone kawałki ciasta nadziewać na widelec i maczać w ciepłej polewie, a następnie obtaczać w kokosie. Odłożyć na pergamin do wystygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis