Schab w mleku

Dzięki gotowaniu w mleku ten schab jest bardzo delikatny w smaku. Doskonały na niedzielny obiad. Uwaga: łatwo przywiera do dna!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 l mleka

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

  1. Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na ok. 12 godz. (lub minimum na 2 godz.) Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.
  2. Na patelni rozgrzać kawałek masła i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
  3. W głębokim rondlu zagotować mleko i do gotującego mleka włożyć mięso. Gotować przez godzinę na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać masło. Sos będzie stopniowo gęstniał i dlatego należy uważać, by schab nie przywarł do dna.
  4. Wyjąć i pokroić mięso.
  5. Sos można zagęścić łyżką mąki. Polać sosem mięso na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie