Schab w mleku

    (1)
    3 godz. 30 min

    Dzięki gotowaniu w mleku ten schab jest bardzo delikatny w smaku. Doskonały na niedzielny obiad. Uwaga: łatwo przywiera do dna!

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka kminku
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • pieprz i sól do smaku
    • 250 g masła lub margaryny
    • 1 l mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na ok. 12 godz. (lub minimum na 2 godz.) Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.
    2. Na patelni rozgrzać kawałek masła i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
    3. W głębokim rondlu zagotować mleko i do gotującego mleka włożyć mięso. Gotować przez godzinę na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać masło. Sos będzie stopniowo gęstniał i dlatego należy uważać, by schab nie przywarł do dna.
    4. Wyjąć i pokroić mięso.
    5. Sos można zagęścić łyżką mąki. Polać sosem mięso na talerzu. Podawać z młodymi ziemniakami i zieloną sałatą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    na litr mleka trzeba by dodać znacznie więcej musztardy, żeby sos wyglądał tak jak na zdjęciu. Sos w ogóle ma dziwną konsystencję... w smaku ok  -  06 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)