Zakwas na barszcz biały

  • 1komentarz
  • 18polubień
  • 5dni10min.

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 15 

  • 400 g (4 szkl.) płatków owsianych górskich
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 gruba kromka chleba żytniego
  • ciepła przegotowana woda

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni10min. 

  1. Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana. Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
  2. Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
  3. Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

miromichas
autor:
2

b.fajny przepis - 03 kwi 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie