Zakwas na barszcz biały

    Zakwas na barszcz biały

    26polubień
    5dni10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 400 g (4 szkl.) płatków owsianych górskich
    • 1 kg mąki pszennej
    • 1 gruba kromka chleba żytniego
    • ciepła przegotowana woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni10min. 

    1. Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana. Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
    2. Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
    3. Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    b.fajny przepis - 03 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis