Apfelstrudel

    Apfelstrudel

    9polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis moja mama wyprosiła od kucharzy na festiwalu żywności naszych sąsiadów, na stoisku z niemieckimi specjałami. Nie jest tak trudny, jakby się mogło wydawać.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 strucla

    • CIASTO
    • 250 g (1,5 szklanki) mąki
    • 30 g (2 łyżki) oleju
    • 1 jajko
    • 100 ml (mniej niż pół szklanki) wody
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • NADZIENIE
    • 1 kg kwaśnych jabłek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g rodzynek
    • 100 g (1/2 szklanki) bułki tartej
    • 100 g masła
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Wymieszać mąkę, olej, jajko, wodę i sok cytrynowy aby powstało ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
    3. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.
    4. Na rozwałkowane ciasto położyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć całość w rulon.
    5. Piec ok. 45 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200°C.
    6. Gorącą struclę posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sweet_dreadi
    autor:
    1

    Polecam! Właśnie upiekłam strucel, pachnie przepięknie Zaniepokoiło mnie to, że ciasto dość mocno się kleiło, ale po schowaniu na 10 minut w zamrażalniku dało się rozwałkować. Smarowanie masłem wydało mi się ciężkie, więc rozsmarowałam kawałki masła w dłoniach, aby było miękkie i ręką rozprowadzałam je na cieście. Wyeliminowałam rodzynki, za to jabłka pokropiłam sokiem z połowy cytryny. Ciasto posypałam zmieloną wanilią i karmelem. Szybki, niedrogi, fajny przepis na wspaniałą atmosferę w kuchni! Mało słodkie, pyszne, pachnące ciasto! Następnym razem dodam wiśni, będą wspaniale uzupełniały smak! - 19 cze 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis