Owsiaczki, czyli ciasteczka owsiane z prażonym słonecznikiem

Polecam zwłaszcza karmiącym mamom, które nie mogą jeść nabiału, ani w ogóle nic alergizującego. Smaczne i zdrowe!

oleńka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 125 g płatków owsianych
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 225 g mąki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż będą jasnozłote. Przesypać do miseczki i przestudzić
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
  3. W misce wymieszać mikserem margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać.
  4. Dodać mąkę i zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto będzie dość miękkie.
  5. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha.
  6. Kulki kłaść na blasze wyłożonej pergaminem (można je spłaszczyć) i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 15 min, aż będą lekko przypieczone z wierzchu. Na początku ciastka bardzo kruszą się, ale po wystygnięciu stają się dużo mniej łamliwe.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie