Owsiaczki, czyli ciasteczka owsiane z prażonym słonecznikiem

    Owsiaczki, czyli ciasteczka owsiane z prażonym słonecznikiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Polecam zwłaszcza karmiącym mamom, które nie mogą jeść nabiału, ani w ogóle nic alergizującego. Smaczne i zdrowe!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g płatków owsianych
    • 250 g margaryny
    • 250 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szklanka ziaren słonecznika
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 225 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż będą jasnozłote. Przesypać do miseczki i przestudzić
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    3. W misce wymieszać mikserem margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać.
    4. Dodać mąkę i zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto będzie dość miękkie.
    5. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha.
    6. Kulki kłaść na blasze wyłożonej pergaminem (można je spłaszczyć) i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 15 min, aż będą lekko przypieczone z wierzchu. Na początku ciastka bardzo kruszą się, ale po wystygnięciu stają się dużo mniej łamliwe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis