Łazanki z kapustą

    Łazanki z kapustą

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Jest to klasyczna polska potrawa z kapusty. Przepis był modyfikowany w ciągu lat praktyki, ponieważ był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Szybkie, proste i pyszne danie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 455 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 1 średnia główka kapusty, bez głąba, posiekana
    • 450 g średniego makaronu, może być makaron łazanki
    • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Umieścić boczek w dużej patelni i smażyć na średnim ogniu. Mieszać, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie usmażone. Dodać kapustę i podsmażać na małym ogniu aż będzie miękka, mieszając od czasu do czasu, żeby dobrze połączyć kapustę z tłuszczem.
    2. Tymczasem w osobnym garnku doprowadzić lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodać makaron i gotować aż będzie miękki, przez około 7 minut. Odsączyć. Gdy kapusta całkowicie zmięknie, dodać do niej makaron i doprawić czarnym pieprzem do smaku.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis