Wegetariańska galaretka warzywna

    Wegetariańska galaretka warzywna

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegetariański przysmak, który z wyglądu może przypominać „zimne nóżki”. Nie raz udało mi się nim oszukać babcie i ciocie, które myślały, że jedzą wieprzową galaretkę i chwaliły jej delikatny smak.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 niewielkiego selera
    • 1 por
    • kilka łodyżek zielonej pietruszki, drobno posiekanej
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka, ugotowane na twardo
    • 20 g agar-agar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Warzywa pokroić drobno, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Dodać przyprawy. Po około 45 minutach, kiedy warzywa zmiękną, dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Gdy bulion będzie gotowy odcedzić na sitku warzywa i odłożyć je do miseczki.
    2. Odlać pół szklanki bulionu, schłodzić i dodać agar, energicznie mieszając. (Uwaga! Należy dodać 10 g - 1 łyżeczkę - agaru na 1 litr bulionu.) Tę mieszaninę następnie dodać do gorącego bulionu i szybko mieszać, aby nie powstały grudki, a następnie zagotować całość.
    3. Ugotowane jajka pokroić w plasterki, które należy włożyć na spód małych plastikowych pojemniczków lub niewielkich filiżanek. Na jajko położyć ugotowane warzywa. Zalać to wszystko bulionem z agarem. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki.
    4. Przed podaniem odwrócić do góry dnem i zdjąć pojemniczek lub filiżankę.

    rada

    Po wyjęciu z lodówki galaretka może zacząć się topić, zwłaszcza jeśli w domu jest ciepło. Dlatego trzeba ją szybko zjeść i nie pozwalać jej leżeć za długo na stole!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis