Andrut Szczepana

    Andrut Szczepana

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 28 osób

    To popisowy przepis mojego męża! Wszyscy zawsze proszą go, żeby go przygotował na różne imprezy, a także bez okazji. On uważa, że tylko jemu tak doskonale wychodzi, więc czekam na wasze opinie!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 250 g margaryny
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 1/4 szklanki przegotowanej wody
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • 1 opakowanie andrutów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W rondlu na bardzo małym ogniu rozpuścić margarynę, mieszając ją z cukrem pudrem, kakao i przegotowaną wodą. Nie dopuścić do zagotowania. Mieszać, żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły, ale nie przywarły do dna.
    2. Kiedy masa będzie gładka, zdjąć ją z ognia i przestudzić.
    3. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, stale mieszając mikserem. Jeśli masa będzie za rzadka - dodać więcej mleka w proszku. Masa ma być na tyle gęsta, żeby z oporem ściekać z łyżki.
    4. Nakładać łyżką po 2 pełne łyżki masy na warstwę andruta, rozsmarować dużym nożem i przykrywać kolejną warstwą andruta (itd.).
    5. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Można kroić w prostokąty już po godzinie, ale lepiej jeszcze trochę odczekać.

    rada

    Gotowego andruta można lekko przycisnąć np. dużą książką, żeby brzegi się nie odginały.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Ja robię prawie identyczną masę do andrutów, tylko zamiast wody używam mleka. Przepis jest już u as w rodzinie dobrych parę lat, każdemu wychodzi i każdemu smakuje - 05 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis