Składane ciasteczka babci Ali

    Składane ciasteczka babci Ali

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniałe, kruche ciasteczka! Zawsze proszę moją babcię aby mi je upiekła i to w niemałych ilościach. Smakują nawet lepiej po kilku dniach. Można je przełożyć ulubionym dżemem lub masą kajmakową. Naprawdę łatwe!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g mąki
    • 300 g margaryny
    • 1 proszek do pieczenia (15 g)
    • 5 żółtek
    • 100 g cukru
    • kilka łyżek kwaśnej śmietany (ile będzie trzeba)
    • 1 słoik dżemu truskawkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średniej misce wymieszać dobrze mąkę z margaryną, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem. Dodać tyle śmietany, aby ciasto było nadal gęste, ale elastyczne. Dobrze, ale szybko wyrobić ciasto
    2. Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać foremką wielkości ok. 6 cm.
    3. Położyć wykrojone kawałki ciasta na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C (lub 175°C z termoobiegiem) około 15 minut, aż ciastka się lekko przyzłocą. Uwaga: ciastka szybko się przypiekają!
    4. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Połowę ciastek posmarować dość cienko dżemem i przykryć nieposmarowanymi ciastkami. Odłożyć na godzinę lub dłużej, żeby się dobrze skleiły. Można po wierzchu polać polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    ciasto gdy je się ugniata jest bardzo elastyczne i miękkie. Nie mogłam poradzić sobie z wycinaniem ciasteczek. Musiałam zrrobić ciasteczka"kółeczka". Powninno być w przepisie podane ile trzeba dodać poszku do pieczenia bo dodałam jedna torebkę(30g ) i ciasto wyszło z dużo ilością jego i toche kłóci się ze smakiem.Ale całokształt wyszedł niesamowicie! Pycha *_* - 11 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis