Najprostsze na świecie muffiny bananowe

    Najprostsze na świecie muffiny bananowe

    43polubienia
    25min.


    Zrobione przez 100 osób

    Bardzo szybko się je przyrządza, a zawsze wychodzą pyszne. Można do nich dodać ulubione owoce (drobno pokrojone) albo groszki czekoladowe. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście muffinów - spróbujcie!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinów

    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki masła, roztopionego
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
    • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Wszystkie składniki wymieszać w średniej misce mikserem.
    3. Foremki do muffinów wyłożyć papierkami do muffinów, lub wysmarować tłuszczem. Można też samodzielnie wyciąć kółka z papieru do pieczenia i włożyć je do foremek.
    4. Wlać ciasto do foremek, do wysokości ok. 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż muffiny zaczną się stawać rumiane. (Muffiny mogą pękać na czubkach.)

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (13)

    autor:
    20

    10 15 min ??? to jest surowe w tej temp to co najmniej 18 a nawet 20 min ale smak oki szybkie i łatwe a najważniejsze że dobre - 28 sty 2012

    oleńka
    autor:
    19

    @malgorzatakoch15: Ja piekę z termoobiegiem. W moim piekarniku wystarcza im 15 minut, ale chyba każdy i tak sprawdza patyczkiem, czy już upieczone, bo każdy piekarnik inny - 30 sty 2012

    autor:
    17

    u mnie piekły się ok. 25 minut, dodałam do środka pokruszoną białą czekoladę, wszyscy byli zachwyceni! - 19 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis