Najprostsze na świecie muffiny bananowe

    (13)
    25 min

    Bardzo szybko się je przyrządza, a zawsze wychodzą pyszne. Można do nich dodać ulubione owoce (drobno pokrojone) albo groszki czekoladowe. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście muffinów - spróbujcie!

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 108 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 15 muffinów

    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki masła, roztopionego
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
    • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Wszystkie składniki wymieszać w średniej misce mikserem.
    3. Foremki do muffinów wyłożyć papierkami do muffinów, lub wysmarować tłuszczem. Można też samodzielnie wyciąć kółka z papieru do pieczenia i włożyć je do foremek.
    4. Wlać ciasto do foremek, do wysokości ok. 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż muffiny zaczną się stawać rumiane. (Muffiny mogą pękać na czubkach.)

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (13)

    Komentarze po polsku (11)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)