Kapusta duszona
1 / 1 Zdjęcie:  Cat Lady Cyndi
Następne

Kapusta duszona

Jest to ulubiona potrawa naszej rodziny. Zrobiła ją dla mnie teściowa, gdy ją odwiedziłam w zeszłym roku. Można ją podawać na przykład z ryżem.

Kim

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 55 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowanej
  • 1 puszka (400 g) duszonych pomidorów wraz z sokiem
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek i podsmażać przez 3 do 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać kapustę i wymieszać, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  2. Wlać pomidory i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 do 40 minut, aż kapusta będzie miękka.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie