Kandyzowana marchewka

    Kandyzowana marchewka

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 628 osób

    Ulubione warzywo mojej rodziny. Świetne także na święta!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g marchewek, oskrobanych i pokrojonych na 5 cm kawałki
    • 30 g (2 łyżki) masła, pokrojonego w kostkę
    • 55 g (1/4 szklanki, dobrze ubitego) brązowego cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Zalać marchewkę wodą i osolić. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu około 20 do 30 minut. Nie rozgotować marchwi na papkę!
    2. Marchew odcedzić, zmniejszyć ogień do minimum i z powrotem włożyć marchewkę do garnka. Dodać masło, brązowy cukier, sól i pieprz i wymieszać. Gotować przez około 3 do 5 minut, aż cukier zacznie się gotować. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis