Zupa z zielonego groszku z szynką

    Zupa z zielonego groszku z szynką

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szynka i zielony groszek doskonale razem smakują i poprawiają samopoczucie. W tej zupie nadamy im zupełnie nowy smak, ponieważ dodamy do nich nieco miękkiego sera i gałki muszkatołowej. Najlepiej podawać z grzankami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 40 g mrożonego zielonego groszku
    • 750 g bulionu drobiowego lub wieprzowego (z kostki)
    • 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 100 g miękkiego sera
    • ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i lekko podsmażać przez 5–6 minut.
    2. Dodać groszek i bulion, następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
    3. Wlać zupę do blendera i zmiksować, by była nieco grudkowata. Dodać szynkę i przelać z powrotem do rondla.
    4. Dodać ser i delikatnie wymieszać zupę, aż ser lekko się roztopi. Nalać do misek i posypać gałką muszkatołową.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Możesz też użyć

    • Zamiast wywaru mięsnego – wywaru warzywnego. • Zamiast szynki – 200 g quorn – proteiny grzybowej, produktu dla wegetarian.

    …zachowaj

    Przygotować do końca punktu 3., szybko ostudzić i wlać do pojemnika nadającego się do zamrażania. Przechowywać w zamrażalniku do miesiąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis