Zupa z warzyw liściastych i ziół

    Zupa z warzyw liściastych i ziół

    3polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zupa ta jest nie tylko pyszna, ale też wprost naładowana witaminami, które poprawią ci samopoczucie już w trakcie jedzenia. To pożywne, a zarazem lekkie danie dobrze smakuje zarówno w letnie, jak i jesienne dni. Możesz użyć wszelkiej zieleniny, ale od tego, co wybierzesz, będzie zależał czas gotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 por, tylko biała część, pokrojony w cienkie paski
    • 1 mała cebula, drobno pokrojona
    • ½ marchewki, cienko pokrojonej
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 55 g szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pokrojonej w cienkie paseczki
    • 150 g boćwiny, szpinaku lub wiosennej zieleniny, bardzo drobno posiekane
    • 3 małe, dojrzałe pomidory świeże lub z puszki, pokrojone w kostkę
    • 1½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
    • szczypta suszonych, pokruszonych płatków chili
    • 250 g drobnego makaronu, jak conchigliette (muszelki) lub ditalini (rurki)
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 55 g świeżej bazylii
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 4 łyżki młodej rukoli, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Podgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać pora i cebulę i smażyć 5 minut lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać marchewkę, czosnek, nasiona kopru włoskiego, pietruszkę oraz szynkę parmeńską i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać drobno posiekaną zieleninę oraz pomidory i przykryć garnek. Gotować około 2 minut lub do czasu, aż zielenina lekko zmięknie, a następnie wlać bulion. Dodać pokruszone płatki papryczki chili i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a później gotować na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż zielenina będzie miękka.
    3. Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy, lub według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić.
    4. Rozłożyć makaron do 4 miseczek. Nalać zupę i posypać porwanymi listkami bazylii, tartym parmezanem i rukolą. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B1, B6, E, niacyna * ✓✓ C, kwas foliowy, wapń, żelazo * ✓ miedź

    Inne propozycje

    • Do tej zupy nadają się także i inne warzywa: pak choi, jarmuż i rukiew wodna. Grubsze liście, takie jak jarmuż, trzeba gotować dłużej niż liście miękkie (np. rukiew wodna). * • Aby otrzymać wegetariańską zupę o smaku orientalnym, zamiast szynki parmeńskiej wykorzystać trzeba bulion warzywny. Zestawić zupę z ognia, dodać 150 g jogurtu naturalnego i zamieszać. Dodać 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry i sok z cytryny do smaku. Przed podaniem zupę posypać zmieloną papryką i pieprzem kajeńskim. * • Aby otrzymać zupę chińską, nie należy dodawać nasion kopru, natki pietruszki, szynki parmeńskiej, bazylii ani parmezanu, a w zamian dodać 1–2 łyżki startego świeżego imbiru oraz sos sojowy do smaku, a także 100 g twardego tofu, pokrojonego w małą kostkę.

    Zalety

    • Warzywa o ciemnozielonych liściach, takie jak boćwina szerokoogonkowa, szpinak czy pak choi, dostarczają dużo przeciwutleniaczy, witaminy C i beta-karotenu, a także witamin z grupy B, takich jak niacyna, kwas foliowy i B6.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis