Zupa z owoców morza z makaronem

    Zupa z owoców morza z makaronem

    1polubienie
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowo szybka do ugotowania zupa z owoców morza doprawiona świeżym imbirem to rozgrzewające i sycące danie, świetne na lunch. Można ją przyrządzić z różnych mięczaków, skorupiaków i ryb.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 ml bulionu rybnego lub drobiowego
    • 1 pęczek cebulki dymki, posiekanej
    • 2 cm świeżego imbiru, obranego i startego
    • 1 trawka cytrynowa, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 225 g filetu z białej ryby (np. z dorsza lub łupacza), pokrojonego na 2-cm kawałki
    • 125 g przegrzebków królewskich, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
    • 175 g obranych krewetek
    • 200 g kapusty pak choi, pokrojonej w cienkie paski
    • 300 g makaronu chińskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Wlać bulion do dużego rondla. Dodać cebulkę dymkę, imbir, trawkę cytrynową oraz sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem.
    2. Wrzucić kawałki ryby i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać przegrzebki i gotować przez minutę na małym ogniu.
    3. Wrzucić krewetki i gotować przez kilka minut, aż krewetki będą różowe. Dodać kapustę pak choi oraz makaron. Doprowadzić do wrzenia. Nalać do misek podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    • Zamiast łupacza lub dorsza – okonia morskiego, morszczuka lub halibuta. • Krewetki i przegrzebki można zastąpić ugotowanymi i obranymi sercówkami oraz małżami.

    Zupa z kurczaka ze szpinakiem i makaronem

    Doprowadzić do wrzenia 700 ml wywaru drobiowego z kostki z dodatkiem cebulki dymki, imbiru, trawki cytrynowej, sosu sojowego oraz soli i pieprzu, jak w głównym przepisie. Zamiast owoców morza dodać 450 g filetu z piersi kurczaka pokrojonego w cienkie plasterki. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5–6 minut, a następnie dodać 200 g drobnych listków szpinaku zamiast kapusty pak choi. Wrzucić makaron i starannie odgrzać.

    …przygotuj wcześniej

    • Mrożona ryba to produkt, który zawsze warto mieć w spiżarni. Ostatnio coraz częściej można kupić mrożone filety z ryby i inne owoce morza w torebkach z zamknięciem, z których wyjmujemy taką porcję, jaka jest nam akurat potrzebna. Większe kawałki ryby należy lekko rozmrozić około 30 minut, a następnie pokroić na cząstki. Rybę w mniejszych kawałkach oraz skorupiaki można wrzucić bezpośrednio do rondla, wydłużając czas gotowania zupy o 4–6 minut. * • Jeśli nie spieszymy się zbytnio, warto po doprowadzeniu do wrzenia odstawić wywar z dodatkami smakowymi na jakiś czas, żeby lepiej przesiąknął ich aromatem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis