Zupa z marchewki z serem feta

    Zupa z marchewki z serem feta

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę prostą, rozgrzewającą zupę przyrządza się ze słodkiej marchewki z dodatkiem soku pomarańczy i sera feta. Podana z tostami stanowi eleganckie danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 4 marchewki, drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 600 ml bulionu warzywnego (z kostki)
    • sok z 1 małej pomarańczy
    • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu plus kilka całych listków, do przybrania
    • 100 g sera feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie przyrumienią.
    2. Dodać bulion i sok z pomarańczy. Dodać połowę estragonu i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 6–8 minut, aż warzywa zmiękną.
    3. Zachować ¼ posiekanych warzyw, a resztę przełożyć do miksera. Zmiksować, żeby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję. Dodać sól i pieprz.
    4. Przelać zmiksowaną porcję z powrotem do rondla z warzywami i doprowadzić do wrzenia. Nałożyć do misek i dodać do każdej odrobinę pokruszonej fety. Posypać posiekanym estragonem i całymi listkami. Podawać natychmiast.

    Zupa z pasternaku z cytryną i tymiankiem

    Zastąpić marchewkę 4 pasternakami, usmażyć je wraz z cebulą i czosnkiem w punkcie 1. Zamiast soku z pomarańczy użyć soku z ½ cytryny, a zamiast estragonu – posiekanych świeżych listków tymianku. Gotować jak w głównym przepisie aż do punktu 3., następnie wlać do miksera i dokładnie utrzeć. Doprawić solą i pieprzem, przelać z powrotem do rondla, dodać 100 g chudego miękkiego sera i mieszać, aż się roztopi. Nie dodawać sera feta. Posypać posiekanym tymiankiem i podawać.

    …zrób to szybciej

    Jeśli mamy bardzo mało czasu, możemy pominąć miksowanie w punkcie 3. – wtedy zupa będzie miała bardziej tradycyjną postać.

    …przygotuj wcześniej

    Tę zupę można przyrządzić wcześniej, przechowywać w lodówce do 3 dni i dodać ser feta tuż przed podaniem. Można ją też zamrozić. Przygotować do początku punktu 4., dodać posiekane warzywa, szybko ostudzić. Wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika nie na dłużej niż miesiąc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis