Zupa z kurczaka z tymiankiem

    Zupa z kurczaka z tymiankiem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Krem z kurczaka wzbogacony rozgrzewającymi smakami sherry, tymianku i sosu worcestershire to superszybkie danie, które można przyrządzić ze świeżych składników w niecałe pół godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 250 g pieczarek, grubo posiekanych
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego (świeży do przybrania)
    • 1 łyżka wytrawnego sherry
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 700 ml bulionu drobiowego (z kostki)
    • 4 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić mięso i smażyć ze wszystkich stron przez 5 minut. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić do rondla cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażyć przez 5 minut.
    2. Dodać składniki smakowe Wrzucić posiekane grzyby i tymianek. Wlać sherry i sos worcestershire. Doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    3. Wlać zupę do blendera i dodać połowę wywaru. Zmiksować na gładko, przelać z powrotem do rondla i dodać resztę wywaru. Włożyć do rondla mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać 2 łyżki crème fraiche i znów doprowadzić do wrzenia.
    4. Nalać zupę do miseczek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany, lekko zamieszać, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Podawać z drobnymi grzankami z chleba.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis