Zupa z cieciorki, orzo i szparagów

    Zupa z cieciorki, orzo i szparagów

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta sycąca zupa jest prosta do zrobienia, a przy tym bardzo smaczna i w zasadzie nie zawiera tłuszczu. Dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem. Jeśli podajesz ją jako główne danie, możesz na koniec dodać odrobinę utartego ostrego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 150 g szparagów, pokrojonych na małe kawałki
    • 170 g orzo (makaron w kształcie ryżu)
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • cienkie paseczki ze skórki 1 cytryny
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 1 cytryna, pokrojona w cząstki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Włożyć do garnka cieciorkę, cebulę, czosnek, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut lub do czasu, aż cebula będzie bardzo miękka, a cieciorka zacznie się rozpadać. Jeżeli zupa za bardzo zgęstnieje, należy dolać wody lub bulionu.
    2. Przelać około 1/3 zupy do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać zupę ponownie do garnka. Dodać szparagi, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 5–6 minut lub do czasu, aż szparagi zmiękną.
    3. W osobnym garnku ugotować orzo lub inny drobny makaron, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić makaron i dodać go do zupy, razem z przyprawami.
    4. Zmieszać paseczki skórki z cytryny z natką pietruszki. Każdą miseczkę zupy posypać małą łyżeczką tej mieszanki. Podawać od razu, z cząstkami cytryny, by można było doprawić zupę jej sokiem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B1, E, niacyna * ✓✓ B6, kwas foliowy * ✓ miedź, żelazo

    Inne propozycje

    • Zamiast szparagów, można dodać małe różyczki brokułów. Brokuły są bogatym źródłem witaminy C; dodane do tej zupy, zapewnią prawie jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. * • Istnieje wiele rodzajów drobnych makaronów do zup (po włosku nazywanych pastina). Orzo ma kształt ryżu, a inne to: stelline (gwiazdki), ditalini (rurki), conchigliette (muszelki) i farfallini (kokardki). Można też użyć większego makaronu (np. penne czy rigatoni). * • Aby zupa była bardziej pikantna, zamiast czarnego pieprzu należy wziąć pieprz kajeński lub dodać kilka kropli sosu Tabasco.

    Zalety

    • Cieciorka, tak jak inne rośliny strączkowe, jest doskonałym źródłem zdrowego błonnika, a zwłaszcza rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. * • Szparagi są bogatym źródłem witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego. Odpowiednie dawki kwasu foliowego są bardzo ważne w pierwszym okresie ciąży. Pomagają zapobiegać wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa. Ostatnie badania wykazują, że kwas foliowy może odgrywać pewną rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis