Zupa warzywna z aromatycznym pesto

    Zupa warzywna z aromatycznym pesto

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ta zupa wzorowana jest na soupe au pistou, klasycznej francuskiej zupie z Prowansji. Zawiera ona warzywa i makaron, a pyszny sos – z bazylii, czosnku i parmezanu – dodaje jej niepowtarzalnego smaku. Zupę tę można porównać z włoską minestrone. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest bagietka i kieliszek białego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 por, drobno pokrojony
    • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
    • 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej na krótkie kawałki
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1,3 l wywaru warzywnego
    • 250 g pokrojonych pomidorów
    • 85 g makaronu vermicelli, połamanego na krótkie kawałki
    • 2 łyżki sosu pesto
    • pieprz
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku podgrzać oliwę. Włożyć pora, cukinię, fasolkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu około 5 minut lub do czasu, aż warzywa zmiękną i zaczną brązowieć.
    2. Wlać wywar warzywny. Dodać pomidory i świeżo zmielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować zupę na średnim ogniu 10 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
    3. Wsypać makaron vermicelli. Ponownie przykryć garnek i gotować zupę na małym ogniu następne 5 minut lub do czasu, aż makaron się ugotuje.
    4. Wlać zupę do miseczek, a do każdej dodać pół łyżeczki pesto. Zamieszać i podawać, stawiając też na stole parmezan do posypania.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacyna * ✓✓ wapń * ✓ C, kwas foliowy, żelazo

    Zalety

    • Pomidory zawierają likopen – karotenoid, który jest przeciwutleniaczem. Ostatnie badania wskazują, że likopen zabezpiecza przed nowotworem pęcherza i trzustki. * • Wszystkie rodzaje sera są bogatym źródłem wapnia, a ponadto zawierają witaminy A i D. Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, więc im bardziej tłusty ser, tym więcej dostarcza witamin. Parmezan jest bardzo tłustym serem, więc posypanie nim dania zwiększa ilość spożywanego tłuszczu, ale równocześnie dostarcza więcej witamin i wapnia.

    Inne propozycje

    • Aby zupa stała się bardziej pożywna i zawierała więcej białka, ale wciąż była posiłkiem wegetariańskim, trzeba dodać 1 puszkę dobrze odsączonej fasolki cannellini lub flageolet (ok. 400 g). Zwiększyć wtedy trzeba o 150 ml ilość wywaru, a do każdej miseczki dodać 2 łyżeczki pesto. * • Jeśli nie ma świeżych pomidorów, można dodać pokrojone pomidory z puszki, dobrze odsączone z zalewy. * • Zamiast vermicelli można użyć innego szybko gotującego się makaronu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 08 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis