Zupa z selera i gruszek z kiełbasą

    Zupa z selera i gruszek z kiełbasą

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kwaskowata, gęsta zupa o delikatnym smaku selera, z kawałkami kiełbasy jest bardzo prosta do przyrządzenia. Podaje się ją z chlebem kukurydzianym, jako treściwy posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 15 g masła
    • 1 seler korzeniowy (ok. 650 g), obrany i posiekany
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 gruszki, najlepiej konferencje, obrane i grubo posiekane
    • sok z ½ cytryny
    • 900 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
    • 8 chudych kiełbasek wieprzowych (ok. 340 g)
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać oliwę i masło w dużym rondlu. Wrzucić seler, cebulę i gruszki. Dodać sok z cytryny. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu. Wlać 200 ml wywaru i dusić jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Rozgrzać mocno opiekacz lub piekarnik. W czasie gdy warzywa i gruszki się duszą, wstawić do opiekacza kiełbaski na około 10 minut. Obracać od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Odsączyć na papierowych ręcznikach i ustawić w ciepłym miejscu.
    3. Przełożyć warzywa i gruszki do miksera. Wlać resztę wywaru i utrzeć dokładnie. Doprawić solą i pieprzem, wlać z powrotem do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia.
    4. Pokroić kiełbaski na plasterki wielkości kęsa. Wrzucić do zupy razem z natką pietruszki. Nalać zupę do misek, poprószyć papryką i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast selera – brukwi lub rzepy oraz 2 posiekanych łodyg selera naciowego. • Zupa w wersji wegetariańskiej: użyj wywaru warzywnego oraz zastąp zwykłe kiełbaski kiełbaskami wegetariańskimi.

    …przygotuj wcześniej

    Zupę (bez kiełbasek) można przyrządzić wcześniej, utrzeć zgodnie z punktem 3., a następnie schłodzić i przechowywać w lodówce do 3 dni. Dobrze nadaje się też do zamrożenia.

    …zrób to szybciej

    Warzywa i gruszki można ugotować z oliwą, masłem i sokiem z cytryny w kuchence mikrofalowej, w przykrytym naczyniu. Należy ustawić kuchenkę na wysoką moc i gotować 2 minuty, aż warzywa i gruszki zmiękną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis