Zupa kalafiorowo-serowa

    Zupa kalafiorowo-serowa

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ser cheddar i kalafior to doskonałe połączenie smakowe. Różyczki kalafiora gotuje się na maleńkim ogniu w mleku i wywarze, a następnie uciera na aksamitnie gładkie purée. Przyrządzona z niego rozgrzewająca zupa to proste danie na lunch lub kolację. Najlepiej podawać z bułką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • ¼ łyżeczki gorczycy w proszku
    • 900 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
    • 600 ml chudego mleka
    • 150 ml wywaru warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 100 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • sól i pieprz
    • posiekana natka pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Roztopić masło w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Posypać gorczycą w proszku i wymieszać.
    2. Zachować około 90 g różyczek kalafiora. Resztę dodać do rondla razem z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 10 minut, aż kalafior zmięknie.
    3. Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podzielić resztę kalafiora na maleńkie różyczki i smażyć 4–5 minut, często mieszając, aż lekko się przyrumienią. Odłożyć.
    4. Wyjąć liść laurowy z zupy. Utrzeć ją mikserem ręcznym lub elektrycznym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.
    5. Zdjąć zupę z ognia, dodać tarty ser i mieszać, aż całkowicie się roztopi. Nalać do miseczek i posypać obsmażonymi różyczkami kalafiora oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C, wapń * ✓✓ A, B1, B6, B12, kwas foliowy, potas, * ✓ cynk, B2, E, niacyna, żelazo

    Zalety

    • Cheddar, podobnie jak większość serów, jest dobrym źródłem białka oraz doskonałym źródłem wapnia. Zawiera też dużo tłuszczu, który można ograniczyć, używając sera mniej niż zwykle, a także wybierając cheddar dojrzalszy, o silniejszym smaku. Jest to najlepszy sposób, by wykorzystać wartości odżywcze sera. * • Kalafior należy do tej samej rodziny warzyw krzyżowych co kapusta. Zawarte w nim związki siarki chronią przed niektórymi nowotworami oraz chorobami serca. * • Cebula jest bogatym źródłem witamin. Nie tylko zmniejsza ryzyko zapadnięcia na raka, lecz również obniża stężenie cholesterolu we krwi.

    Inne propozycje

    • Zmiksować cały kalafior na purée, a zupę udekorować 4 łyżkami chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki oraz szczypiorku. * • Pikantna zupa pasternakowo-serowa dla 6 osób. Zeszklić drobno posiekaną cebulę na 15 g masła. Dodać 550 g pasternaku, pokrojonego w drobną kostkę, 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i ½ łyżeczki mielonej kolendry. Smażyć 2 minuty, a następnie dodać 600 ml chudego mleka, 450 ml wywaru warzywnego i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 10 minut, aż pasternak zmięknie. Wyjąć liść laurowy i utrzeć pasternak mikserem. Ponownie zagotować. Nalać do podgrzanych miseczek i posypać 115 g tartego sera red leicester lub double gloucester. Udekorować kilkoma porwanymi listkami świeżej kolendry i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis