Zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa

    12polubień
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To pyszne sycące danie przyrządzamy z wołowiny, warzyw i klusek oraz trzech zasadniczych składników, bez których nie ma mowy o prawdziwym gulaszu – papryki, cebuli i kminku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 500 g chudej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
    • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • ¼ łyżeczki kminku
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 750 ml wywaru wołowego
    • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
    • sól i pieprz
    • Kluski pietruszkowo-cebulowe
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 jajko
    • 3 łyżki chudego mleka
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 120 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na niewielkim ogniu 10 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić.
    2. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 5 minut, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę w proszku, kminek, pomidory wraz z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i godzinę dusić na maleńkim ogniu, aż mięso zmięknie.
    3. Przygotować kluseczki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Utrzeć w misce jajko z mlekiem, dodać cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
    4. Wrzucić do rondla kapustę i wymieszać z mięsem oraz resztą warzyw. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić do rondla, przykryć i dusić jeszcze 15 minut, aż kluski będą gotowe. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać gulasz na gorąco w podgrzanych, głębokich talerzach, posypany siekaną natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Wołowinę można zastąpić 340 g nadającej się do duszenia cielęciny i dodać z kapustą 100 g wędzonej kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę. * • Zamiast kapusty można użyć czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki. * • Aby zupa była bardzo pikantna, należy dodać razem z papryką drobno posiekaną świeżą papryczkę chili.

    Zalety

    • Kapusta należy do rodziny warzyw krzyżowych. Zawierają one glukozynolaty i inne związki siarki, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Warzywa te są też dobrym źródłem witaminy C i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu foliowego. * • Kluski są pożywnym dodatkiem do zup i potraw duszonych. Odgrywają rolę wypełniacza, a także dostarczają organizmowi cennych węglowodanów złożonych, czyli skrobi.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, żelazo, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 07 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis