Zupa groszkowa z miętą i szparagami

    Zupa groszkowa z miętą i szparagami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże szparagi gotują się bardzo krótko i świetnie smakują wraz z groszkiem w tej pysznej zupie. Podawać z trójkącikami z serem ricotta i pesto.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g szparagów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 szalotki, posiekane
    • 175 g ziemniaków, obranych i posiekanych
    • 140 g mrożonego zielonego groszku
    • 650 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • drobne gałązki świeżej mięty
    • 4 łyżki naturalnego serka śmietankowego
    • 40 g orzeszków piniowych, uprażonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przygotować szparagi: odłamać twarde końce (pod naciskiem pękną same we właściwym miejscu), odkroić główki i zachować. Resztę grubo posiekać.
    2. Usmażyć warzywa: rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, wrzucić szalotki, posiekane szparagi i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
    3. Dodać groszek - zachować garstkę do dekoracji, a resztę wrzucić do rondla. Dodać wywar warzywny i gałązki mięty. Jeśli ziemniaki nie są jeszcze miękkie, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać do miksera i dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do rondla.
    4. Do osobnego rondla z wrzątkiem wrzucić główki szparagów i odłożony groszek i gotować 2 minuty. Odcedzić.
    5. Doprowadzić zupę do wrzenia, dodać główki szparagów i groszek. Nalać do misek. Nałożyć do każdej łyżkę serka naturalnego i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.

    …zrób to szybciej

    Zamiast świeżych ziemniaków można użyć purée ziemniaczanego z poprzedniego dnia, które należy dodać do zupy na kilka ostatnich minut gotowania. Można też użyć purée ziemniaczanego instant z torebki, w takiej ilości, by tylko zagęścić zupę. Skrócić czas gotowania w punkcie 2. do 3–4 minut.

    …rada

    Jeśli nie mamy prażonych orzeszków piniowych, możemy użyć surowych, wsypać je na małą suchą patelnię i prażyć minutę na dość dużym ogniu, potrząsając często patelnią, aż się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis