Złocisty makaron penne z kozim serem

    Złocisty makaron penne z kozim serem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Łagodny w smaku kremowy ser kozi roztopiony w aromatyzowanym szafranem białym winie, a potem wymieszany z koprem włoskim, oliwkami i kaparami tworzy piękny, złocisty sos do makaronu. Świetnym dodatkiem do tego dania, które z łatwością przyrządzą nawet początkujący kucharze, jest sałata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • duża szczypta szafranu w nitkach
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 400 g penne lub innego makaronu
    • 30 g orzeszków piniowych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 koper włoski, pokrojony w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 55 g czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
    • 1 łyżka kaparów, odsączonych
    • 1 łyżka świeżego majeranku, posiekanego
    • 170 g miękkiego koziego sera
    • sól i pieprz
    • Sałata
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka octu z sherry
    • 170 g różnych sałat (np. sałata karbowana, rukola, lollo rosso i rukiew wodna)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokruszyć nitki szafranu do małej miski. Rozgrzać wino na dużej, teflonowej patelni, aż zacznie parować. Zalać nim szafran i odstawić, by naciągnęło. Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i odstawić.
    2. Przyrządzić sałatę. W salaterce wymieszać olej z sokiem pomarańczowym i octem. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać widelcem. Włożyć do salaterki listki sałat, ale nie mieszać ich z sosem.
    3. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    4. Wrzucić orzeszki piniowe na patelnię i prażyć na średnim ogniu 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumienią. Przesypać do miski i odstawić.
    5. Rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić koper włoski i smażyć 5–6 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, często mieszając. Wrzucić oliwki, kapary i posiekany majeranek. Wymieszać.
    6. Dodać kozi ser i wino z szafranem. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać delikatnie, mieszając od czasu do czasu, aż ser roztopi się całkowicie, tworząc z winem sos.
    7. Odlać makaron przez sitko, przełożyć na patelnię. Delikatnie wymieszać z sosem, tak by całkowicie pokrył makaron. Nałożyć na podgrzane talerze, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i udekorować gałązkami świeżego majeranku. Podawać natychmiast z sałatą wymieszaną w ostatniej chwili z sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, B12, E, niacyna, miedź, selen, cynk, potas * ✓ B1, B2, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Zalety

    • Ser wyrabiany z koziego mleka dostarcza organizmowi białka, wapnia i fosforu oraz kilku witamin z grupy B. * • Makaron jest doskonałym źródłem skrobi, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu i jest zalecany w zdrowej diecie. * • Orzeszki piniowe są bogatym źródłem witaminy E. Ten ważny przeciwutleniacz wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki oraz wywołują choroby.

    Inne propozycje

    • Makaron z dynią i serem fontina. Pokroić 400 g dyni w kostkę o boku 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek extra virgin z 15 g masła. Wrzucić dynię i smażyć na średnim ogniu 8–10 minut, aż przyrumieni się lekko i zmięknie. Wrzucić makaron, na przykład orecchiette (uszka) lub conchiglie (muszelki) do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. * Dodać do dyni wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze 30 sekund. Odlać makaron i przełożyć go na patelnię z dynią. Dodać 125 g sera fontina lub taleggio, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm, 55 g szynki parmeńskiej, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wymieszać delikatnie, ale starannie. Podawać z sałatą, jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis