Złociste szaszłyki z kwaskowatym majonezem

    Złociste szaszłyki z kwaskowatym majonezem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te błyskawicznie przyrządzane szaszłyki z owoców, papryki i kurczaka doprawione są czosnkiem i kurkumą oraz, podawanym obok, kwaskowatym sosem. Te zupełnie różne smaki tworzą razem wspaniałe danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki kurkumy
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 3 nektarynki, przekrojone na połówki
    • 12 małych papryk, przekrojonych na połówki
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • Sos
    • skórka otarta z ½ cytryny
    • 100 ml majonezu
    • 75 ml jogurtu naturalnego
    • szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Oliwę wymieszać z kurkumą, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pokroić każdy filet z kurczaka na 6 kawałków, włożyć je do miski i obtoczyć starannie w marynacie. Odstawić.
    2. Rozgrzać mocno grill. Przekroić każdą połówkę nektarynki na 4 cząstki, by otrzymać ich łącznie 24. Nadziać kawałki kurczaka i nektarynek oraz papryczki na 8 metalowych szpadek tak, by kawałki nektarynki znajdowały się obok połówek papryczek (lub wewnątrz nich) i były rozdzielone kawałkami kurczaka. Ułożyć na ruszcie.
    3. Grillować szaszłyki przez 5 minut z każdej strony. Mięso powinno być upieczone, a papryka i nektarynki mocno przyrumienione na brzegach.
    4. Wymieszać majonez z jogurtem, cebulą dymką i skórką z cytryny. Doprawić odrobiną pieprzu kajeńskiego lub chili i dodać trochę soku z cytryny. Podawać do szaszłyków.

    Możesz też użyć

    • Zamiast piersi kurczaka – piersi indyka lub kaczki. * • Nektarynki można zastąpić papają lub mango. Powinny być ledwie dojrzałe, wciąż lekko twardawe. Usunąć pestki i pokroić na duże kawałki. * • Zamiast maleńkich papryczek użyć zwykłej papryki przekrojonej na ćwiartki.

    Szaszłyki po tajsku

    Zamarynować kurczaka w 2 łyżkach zielonej tajskiej pasty curry, zamiast w oliwie, kurkumie i czosnku. Nabić mięso, nektarynki (lub brzoskwinie) i papryczki na szpadki, upiec szaszłyki. Zamiast z majonezem podawać je z szybko przyrządzonym sosem arachidowym: utrzeć 4 łyżki masła orzechowego z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, 4 posiekanymi dymkami, ¼ –½ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili, sokiem z cytryny i 2 łyżkami wrzątku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis