Ziołowa lasagne z bakłażanem

    Ziołowa lasagne z bakłażanem

    3polubienia
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. Wykonana według tradycyjnego włoskiego przepisu zawiera dużo oliwy. My pokroimy bakłażana w kostkę i udusimy na wolnym ogniu z ziołami. Powstanie w ten sposób doskonały sos o bogatym aromacie i smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
    • 1 liść laurowy
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 100 g pieczarek, grubo posiekanych
    • 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego oregano
    • 6 listków posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżka suszonej)
    • 2 duże bakłażany, pokrojone w kostkę
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 12 płatów świeżej lasagne, około 250 g
    • 450 g twarożku wiejskiego
    • 2 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 100 ml półtłustego mleka
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym, teflonowym rondlu. Dodać nasiona kopru włoskiego i liść laurowy. Smażyć kilka sekund, aż zaczną skwierczeć, przyciskając liść laurowy łyżką, by wydobyć z niego smak i aromat.
    2. Dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, marchewkę, pieczarki, majeranek lub oregano i szałwię. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nie przyrumienią się.
    3. Do podsmażonych warzyw wrzucić pokrojone bakłażany i skórkę z cytryny i starannie wymieszać, żeby wchłonęły powstały sos i oliwę. Dusić 5 minut, często mieszając.
    4. Dodać pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    5. W czasie gdy warzywa się duszą, wrzucić płaty lasagne do wrzątku i gotować je 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Starannie odcedzić płaty i ułożyć na czystej ściereczce w jednej warstwie, by wyschły.
    6. Utrzeć mikserem twarożek wiejski z mąką i jajkiem na gładka masę. Można też przetrzeć go przez gęste sito, następnie dodać mąkę oraz jajko i utrzeć ręcznie. Wlać mleko i miksować lub ucierać ręcznie jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    7. Wlać połowę sosu bakłażanowego do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Usunać liść laurowy. Ułożyć na wierzchu połowę płatów makaronowych, wlać resztę sosu i przykryć pozostałymi płatami tak, by równo na siebie zachodziły.
    8. Wyłożyć na wierzch równą warstwą masę twarożkową. Posypać parmezanem. Piec około 45 minut, aż sos zgęstnieje i przyrumieni się na ciemnozłocisty kolor.
    9. Podawać 10 minut po wyjęciu z piekarnika. W tym czasie potrawa nieco ostygnie i lekko się zsiądzie.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ miedź * ✓ ✓ A, B12, C, niacyna, wapń, potas, selen * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić sos mięsny z niewielką ilościa wołowiny, należy zamiast jednego bakłażana dodać 225 g chudego, mielonego mięsa i pominąć nasiona kopru włoskiego. Mięso należy przyrumienić przed dodaniem liścia laurowego, cebuli i innych składników głównego przepisu. * • Doskonałym sosem do lasagne jest ratatuja, czyli duszona papryka, bakłażan, cukinia i pomidory. Należy przyrządzić ją według własnego uznania, a tradycyjny sos beszamel zastąpić masą z twarożku wiejskiego, jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Z bakłażanów przyrządza się bardzo sycace, lecz niskokaloryczne potrawy: 100 g bakłażana to zaledwie 15 kcal. * • Z utartego na gładko twarożku wiejskiego przyrządza się pyszną niskokaloryczną masę, która doskonale zastępuje w lasagne tradycyjny sos beszamel.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis