Ziemniaki pieczone z wędzonym łososiem i koperkiem

    Ziemniaki pieczone z wędzonym łososiem i koperkiem

    7polubień
    2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ziemniaki często smaży się w głębokim tłuszczu, ale gdy posmarujemy je oliwą z oliwek połączoną z masłem i zapieczemy, będą równie dobre w smaku i chrupiące. W naszym przepisie ziemniaki wypełnione są nadzieniem z ziołowego serka, wędzonego łososia i koperku.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 ziemniaków do pieczenia (ok. 200 g każdy)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 20 g masła
    • 125 g wędzonego łososia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g serka naturalnego
    • 1 łyżka kaparów, odsączonych i posiekanych
    • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać je na metalowe szpadki, ponieważ dzięki temu szybciej się upieką. Posmarować skórkę ziemniaków 1 łyżką oliwy i posypać odrobiną soli. Położyć na blasze do pieczenia i piec około 1–1¼ godziny, aż będą miękkie.
    2. Zdjąć ziemniaki ze szpadek i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć trochę miąższu, tak aby przy skórce została warstwa grubości około 1 cm. Usunięty miąższ można wykorzystać do kotlecików rybnych albo do zapiekanki, następnie każdą połówkę ziemniaka ponownie przekroić wzdłuż i ułożyć miąższem do góry na dużej, czystej blasze do pieczenia.
    3. Masło połączyć z pozostałą łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie posmarować miąższ ziemniaków. Ponownie wstawić je do piekarnika i piec jeszcze 12–15 minut, aż będą chrupiące i złociste.
    4. Pokroić wędzonego łososia na wąskie paski i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać w misce serek z kaparami i posiekanym koperkiem, a następnie dodać łososia i ponownie wymieszać.
    5. Odstawić ziemniaki na 1–2 minuty, aby lekko ostygły, nałożyć na każdy pastę z serka i łososia. Przybrać gałązkami koperku i podawać jeszcze ciepłe.

    1 porcja zawiera

    ✓ B1, B6, B12, C, kwas foliowy, niacyna, potas

    Zalety

    • Ziemniaki w mundurkach zachowują witaminy i minerały, których wiele znajduje się właśnie bezpośrednio pod skórką. Gdy ją zjadamy, zwiększa się również nasze spożycie błonnika. * • Łosoś to tłusta ryba, która jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, uznawanych za pomocne w zapobieganiu chorobom serca. Proces wędzenia nie niszczy tych cennych składników. * • Kapary, marynowane pąki krzewu rosnącego głównie w południowej Europie, nadają potrawom słono-kwaśny smak, dzięki czemu zmniejszają potrzebę dodawania soli.

    Inne propozycje

    • Pasta z łososia i pomidorów. Wymieszać 2 puszki łososia (ok. 100 g każda), odsączonego, 350 g dojrzałych, pokrojonych w kostkę pomidorów, ½ pokrojonego w kostkę ogórka, 6 pokrojonych cebulek dymek i 12 posiekanych czarnych oliwek. Rozmieszać energicznie 2 łyżki oliwy z oliwek z 2 łyżeczkami czerwonego wina, łyżeczką musztardy dijon oraz solą i pierzem. Dodać do pasty. * • Pasta guacamole. Obrać i pokroić w kostkę 2 dojrzałe awokado, dodać 3 łyżki soku z limonki, 3 łyżki greckiego jogurtu, 4 dojrzałe, drobno pokrojone pomidory, świeżą czerwoną, drobno posiekaną papryczkę chili albo kroplę sosu tabasco oraz sól i pieprz. * • Wstawić do piekarnika 12 małych ziemniaków (ok. 125 g każdy) i piec około 50 minut, aż będą miękkie. Przepołowić je, wyjąć większość miąższu, napełnić odpowiednim nadzieniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis