Zielone tagliatelle z sosem winnym

    Zielone tagliatelle z sosem winnym

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W przypadku tego aromatycznego i niskotłuszczowego dania sprawdza się powiedzenie, że mniej znaczy więcej. Makaron jest najsmaczniejszy, jeśli pokrywa go cienka warstwa sosu. Danie to jest bogatą w węglowodany przystawką dla 6 osób lub prostym posiłkiem dla 4 osób, jeśli podamy je z sałatą lodową i owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 4 szalotki, drobno pokrojone
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 240 ml czerwonego wina
    • 1 liść laurowy
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • 2 paseczki skórki z cytryny
    • ½ łyżeczki cukru
    • 400 g szpinakowego tagliatelle
    • 2 łyżki śmietany
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 30 g czarnych oliwek, pokrojonych na cztery
    • świeże liście bazylii
    • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać czosnek i szalotki i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aż szalotki zmiękną.
    2. Dodać pomidory razem z sokiem, wino, liść laurowy, rozmaryn, skórkę cytrynową i cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i częściowo przykryć garnek. Gotować na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
    3. Kiedy sos trochę ostygnie, wyjąć liść laurowy i rozmaryn. Zmiksować sos razem ze skórką cytrynową. Przecedzić przez drobne sitko do czystego garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zostawić na bardzo małym ogniu.
    4. Gotować makaron 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wody.
    5. Do sosu dodać śmietanę i doprawić do smaku. Wymieszać makaron z sosem, aż będzie nim dokładnie pokryty. Jeśli sos jest za gęsty, trzeba rozcieńczyć go wodą, pozostawioną z gotowania makaronu.
    6. Nakładać makaron na talerze i podawać posypany pokrojonymi oliwkami, porwanymi listkami bazylii i parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, wapń * ✓ C, E, niacyna, miedź

    Inne propozycje

    • Można zrobić włoski sos vongole lub sos z małży, dodając do sosu 1 puszkę (ok. 300 g) dokładnie odsączonych małży pod koniec punktu 3. Zamiast rozmarynu można wziąć świeżą natkę pietruszki. Małże, które zawierają mało tłuszczu i dużo żelaza, nie powinny być gotowane, ponieważ robią się wtedy twarde. Należy więc trzymać garnek z sosem (w czasie gotowania makaronu) na bardzo małym ogniu. * • Żeby zwiększyć ilość błonnika, można wziąć pełnoziarnisty makaron tagliatelle (lub innego kształtu). * • Aby sos był bardziej treściwy, ale nie bardziej tłusty, dodać w punkcie 3. świeże warzywa, pokrojone na małe kawałki, i gotować na małym ogniu, aż zmiękną.

    Zalety

    • Likopen, który jest naturalnym barwnikiem pomidorów, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca i nowotwory prostaty. Badania dowiodły, że jedzenie pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu zmniejszało ryzyko zachorowania na raka prostaty o 34%. Przetworzone pomidory (w puszce lub przecier) zawierają więcej likopenu niż świeże.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 22 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis