Zielone gazpacho z wędzonym łososiem

    Zielone gazpacho z wędzonym łososiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łosoś wędzony na gorąco będzie doskonałym dodatkiem do tego chłodnika. Przyrządzenie tej zupy zajmuje kilka chwil i można to zrobić zawczasu. Podawać z tostami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża zielona papryka, posiekana
    • 1 ogórek, obrany i posiekany
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 dojrzałe awokado, obrane i przekrojone na pół
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 25 g natki pietruszki
    • 600 ml wywaru warzywnego (przygotowanego z kostki rosołowej)
    • 3 łyżki białego octu balsamicznego lub białego octu winnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 225 g łososia wędzonego na gorąco, krojonego w paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przygotować zupę: włożyć paprykę, ogórek, cebulę, awokado, czosnek i natkę pietruszki do miksera. Wlać wywar, ocet i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, zmiksować.
    2. Schłodzić i podawać lub przykryć i trzymać w lodówce. Przed podaniem nalać do miseczek i dodać do każdej paseczki łososia.

    Diabelskie gazpacho

    Wrzucić do miksera kromkę białego pieczywa, posiekaną czerwoną paprykę, posiekaną czerwoną cebulę, 400 g podłużnych pomidorów z czosnkiem (z puszki), obranego i posiekanego ogórka oraz czerwoną papryczkę chili (bez nasionek, jeśli zupa ma być nieco mniej ostra). Dodać 300 ml wywaru warzywnego z kostki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego oraz 2 łyżki posiekanej mięty. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować i nalać do miseczek. Wrzucić do każdej po kilka kostek lodu, kilka porwanych na kawałki listków bazylii oraz własnej roboty grzanki z czosnkiem. Dodać 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego i rozdrobnionego.

    Możesz też użyć

    • zwykłego wędzonego łososia, wędzonego pstrąga lub rozdrobnionego mięsa krabów, świeżego lub z puszki. • Aby przyrządzić tę zupę w wersji wegetariańskiej należy pominąć łososia, a dodać 4 posiekane, ugotowane na twardo jajka oraz 125 g tartego sera gruyère lub pokruszonego sera feta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis