Kurczak curry po tajsku

    Kurczak curry po tajsku

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczna tajska pasta curry sprawi, że ten kurczak z miniaturowymi bakłażanami i cukinią stanie się prawdziwie egzotycznym daniem, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Jeśli podamy je z kremowym ryżem kokosowym, będzie jeszcze bardziej oryginalne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki zielonej pasty curry
    • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, pokrojone w krążki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
    • 250 g miniaturowych bakłażanów, przekrojonych na połówki
    • 500 ml wrzątku
    • 200 g miniaturowych cukinii z odkrojonymi ogonkami
    • 4 duże gałązki świeżej bazylii, posiekane
    • 4 duże gałązki świeżej kolendry, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć filety z kurczaka do naczynia i dodać pastę curry. Starannie wymieszać.
    2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej, dość głębokiej patelni (najlepiej z pokrywką). Wrzucić piersi i smażyć po minucie z każdej strony. Wyjąć i odłożyć.
    3. W razie potrzeby wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i bakłażany. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Włożyć mięso z powrotem na patelnię i wymieszać z warzywami, dodać pastę curry, która została na dnie naczynia.
    4. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wrzątek, doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia i zmniejszyć ogień, by potrawa lekko bulgotała. Przykryć i dusić przez 10 minut.
    5. Wrzucić cukinie na patelnię, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Zestawić z ognia, dodać bazylię i kolendrę. Podawać natychmiast.

    …z czym podawać

    Tę potrawę najlepiej podać z kremowym ryżem kokosowym, o konsystencji podobnej do risotta. Gotować 200 g długoziarnistego ryżu w dużej ilości wody przez 7 minut. Odcedzić i włożyć z powrotem do rondla. Dodać 400 ml mleczka kokosowego i 200 ml wrzątku oraz szczyptę soli. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć szczelnie i gotować przez 12–15 minut, mieszając raz lub dwa, aż ryż zrobi się miękki i kremowy. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis