Zrazy cielęce z morelami, serem i szałwią

    Zrazy cielęce z morelami, serem i szałwią

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatny smak łagodnego sera, moreli, pomarańczy i szałwii wspaniale komponują się z cielęciną w tych prostych do przyrządzenia zrazach zawijanych. Doskonale smakują one z makaronem fettuccine oraz sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety cielęce o grubości około 5 mm, cienko rozbite
    • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
    • 120 g sera cheshire lub innego łagodnego sera
    • 12 suszonych moreli
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • sok z 1 pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć mięso na desce, doprawić solą i pieprzem oraz szałwią.
    2. Pokroić ser na 4 plasterki i ułożyć po jednym na każdym kotlecie. Przykryć trzema morelami. Zawinąć zrazy na zakładkę, tak, żeby ser i morele znalazły się w środku.
    3. Włożyć zrazy, złączeniem do dołu, do płytkiego naczynia żaroodpornego i posmarować je oliwą. Polać sokiem pomarańczowym. Piec przez 20–25 minut, smarować sokami z naczynia w połowie tego czasu.

    Możesz też użyć

    • Zamiast sera cheshire – sera feta. • Morele zastąpić plasterkami świeżych moreli, brzoskwiń lub nektarynek, jeśli akurat jest na nie sezon. • Zamiast soku z pomarańczy użyć 100 ml półwytrawnego białego wina.

    …przygotuj wcześniej

    Zrazy można przygotować kilka godzin lub nawet dzień wcześniej. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 20 minut przed wstawieniem do piekarnika, inaczej mogą być zbyt zimne i ich upieczenie zajmie więcej czasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis