Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert

    Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przepis ten powstał na bazie przepisu na tartiflette, potrawę pochodzącą z francuskiej Sabaudii. Żeby jeszcze szybciej przyrządzić to pyszne danie, należy użyć maleńkich młodych ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g młodych ziemniaków
    • 4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • ½ krążka sera camembert, reblochon de savoie lub raclette (250 g)
    • 100 ml chudej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 12–15 minut, aż zmiękną. Starannie odsączyć i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
    2. Bekon pokroić w cienkie paski, wrzucić na zimną patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu. Smażyć przez minutę, aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z cebulką dymką.
    3. Przekroić ser poziomo na pół (z sera raclette usunąć najpierw twardą skórkę). Nakroić skórkę w kratkę, żeby ser łatwiej się topił.
    4. Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser (skórką do góry) i zapiekać przez 7–10 minut, aż roztopi się i zacznie bulgotać. Podawać na gorąco.

    Możesz też użyć

    • Zamiast z bekonem podać z pokrojonym w plasterki salami, wędzoną szynką lub kiełbaskami na zimno, albo z 125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki i usmażonych na łyżce oliwy. • Zastąpić ziemniaki 750 g ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w grube plastry. Ułożyć w nasmarowanej formie, posypać pokrojoną w kostkę szynką lub bekonem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu 250 g pleśniowego sera brie pokrojonego w plasterki. Zapiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis