Zapiekanka ziemniaczana z serem

    Zapiekanka ziemniaczana z serem

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta prosta zapiekanka z ziemniaków i sera gruyère jest naprawdę pyszna i wpływa korzystnie na nastrój. Po ułożeniu warstwami przygotowanych składników można rozsiąść się wygodnie i odpocząć czekając, aż się upieką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 300 g pełnotłustego serka naturalnego lub gęstej śmietany
    • 150 ml mleka
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 175 g chudej szynki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 100 g sera gruyère lub ementalera, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C (piecyk z termoobiegiem – 170°C). Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Starannie odlać. Wymieszać serek naturalny lub śmietanę z mlekiem.
    2. Ułożyć plasterki ziemniaków na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną czosnku i szynką, lekko doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków, czosnku i szynki doprawioną solą i pieprzem. Układać składniki dalej w taki sam sposób. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
    3. Polać zapiekankę sosem mlecznym. Posypać równo serem. Zapiekać przez 30 minut.

    Możesz też użyć

    • Zamiast szynki – usmażonego na chrupko bekonu lub wędzonego łupacza, ugotowanego i rozdrobnionego. • Ser gruyère zastąpić kozim serem o intensywnym smaku lub dojrzałym serem cheddar. • Aby to danie mogli jeść wegetarianie, należy zastąpić szynkę tartym lub pokrojonym w drobną kostkę serem, ewentualnie smażonymi pieczarkami. Najlepiej użyć jednego gatunku sera jako składnika warstw zapiekanki, a posypać z wierzchu innym.

    Rada

    Do tego dania można rownież użyć resztek pieczonej szynki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis