Zapiekanka z fasoli, sera cheddar i ziemniaków

    Zapiekanka z fasoli, sera cheddar i ziemniaków

    2polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bogata zapiekanka z ziemniakami, mieloną wołowiną i fasolką w sosie. To posiłek, który będzie wam smakował zwłaszcza w chłodniejsze dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 300 ml wywaru wołowego
    • 1–2 łyżki sosu worcestershire
    • 1 liść laurowy
    • 600 g młodych ziemniaków
    • 1 puszka (420 g) fasolki w sosie pomidorowym
    • 50 g dojrzałego cheddara

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Posiekać cebulę i marchewki. Usmażyć wraz z wołowiną, często mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.
    3. Dodać wywar wołowy, 1–2 łyżki sosu worcestershire oraz liść laurowy lub bouquet garni. Gotować na małym ogniu 15 minut.
    4. Pokroić ziemniaki w plasterki. Gotować 8 minut, aż lekko zmiękną. Odlać.
    5. Z sosu usunąć ziółka. Dodać fasolkę w sosie pomidorowym z puszki i wymieszać. Odgrzać.
    6. Nałożyć połowę mięsa z fasolą do naczynia żaroodpornego i przykryć połową ziemniaków, nałożyć kolejne warstwy. Posypać serem i zapiekać 20 minut, aż potrawa przyrumieni się i zacznie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis