Zapiekanka z awokado i migdałów

    Zapiekanka z awokado i migdałów

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Żeby przyrządzić to szybkie danie, wystarczy ułożyć warstwami miękkie, dojrzałe awokado i suszone pomidory i doprawić je sosem cytrynowym, a następnie posypać uprażonymi migdałami. Podawać z pieczywem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 ml chudego mleka
    • 1 gruby plasterek cebuli z łupiną
    • 1 cytryna
    • 1 liść laurowy
    • 4 duże lub 6 średnich dojrzałych awokado
    • 50 g suszonych pomidorów (z opakowania próżniowego bez oleju i soli), grubo posiekanych
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 75 g płatków migdałów
    • 50 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • ¼ łyżeczki papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wlać do rondla 200 ml mleka. Zdjąć zewnętrzną warstwę łupiny z plasterka cebuli (zachować wewnętrzną łupinę, która zabarwi sos). Odkroić z cytryny 2 cienkie paski skórki. Dodać do mleka cebulę, skórkę cytryny i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i odstawić na kilka minut, by mleko przesiąknęło aromatem dodatków.
    2. Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki. Pokroić miąższ w plasterki i włożyć do miski. Skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny, posypać pieprzem. Obtoczyć. Ułożyć połowę plasterków awokado w naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi pomidorami. Przykryć pozostałymi plasterkami.
    3. Wyjąć cebulę z mleka (pozostawić skórkę z cytryny i liść laurowy). Rozrobić mąkę z resztą mleka i wymieszać z musztardą. Dodać do gorącego mleka, mieszając energicznie widelcem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Usunąć liść laurowy i skórkę z cytryny. Doprawić odrobiną soli.
    4. Polać awokado sosem i posypać płatkami migdałów, serem i papryką. Piec przez 15 minut, aż sos zacznie bulgotać, a migdały przyrumienią się lekko. Włożyć do piekarnika kromki bułki na ostatnie 5 minut pieczenia. Podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast płatków migdałów – 25 g grubo posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych wymieszanych z serem cheddar. • Suszone pomidory zastąpić 450 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika, odsączonej. • Zamiast płatków migdałów i cheddara użyć 25 g tartego parmezanu oraz 25 g mieszanki pestek.

    …jak kupować

    Nie radzimy używać do tej potrawy niezbyt dojrzałych awokado, ponieważ będą one lekko gorzkawe. Dojrzałe awokado jest miękkie w dotyku, a jego miąższ ma kremową konsystencję.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis