Zapiekanka warzywna

    Zapiekanka warzywna

    Zapisz do ulubionych
    28min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kawałki warzyw w sosie serowym, posypane orzechami i rozdrobnionymi paluszkami, tworzą proste, a przy tym treściwe danie wegetariańskie. Doskonale smakuje ono z makaronem tagliatelle lub bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie mieszanki warzywnej, świeżej lub mrożonej (750 g)
    • 125 g dojrzałego sera cheddar
    • 200 g chudego crème fraîche
    • 2 jajka, roztrzepane
    • pieprz do smaku
    • 4 grube paluszki chlebowe grissini, pokruszone
    • 2 łyżki orzechów laskowych, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C (piekarnik z termoobiegiem do 200°C). Wrzucić warzywa do rondla z wrzątkiem, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez 3 minuty, aż zmiękną (można też ugotować je na parze). Odcedzić.
    2. Zachować 2 łyżki sera do posypania warzyw, a resztę wymieszać z crème fraîche. Dodać jajka i doprawić dużą ilością czarnego pieprzu. Wrzucić warzywa i wymieszać. Przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
    3. Wymieszać pokruszone paluszki chlebowe z zachowanym tartym serem i posiekanymi orzechami. Posypać warzywa.
    4. Wstawić na górny poziom piekarnika na 12–15 minut, aż potrawa się przyrumieni.

    Możesz też użyć

    Zamiast gotowej mieszanki warzyw – drobnych, ugotowanych młodych ziemniaków oraz ulubionych warzyw, takich jak młode pory, cukinia i marchewka, a także fasolki szparagowej lub bobu.

    Dodatki

    Można podać to danie z 8 usmażonymi plasterkami bekonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis