Zapiekanka kowbojska

    Zapiekanka kowbojska

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzieci często nie chcą jadać warzyw. Nie przyjdzie im do głowy, że to pyszne danie wegetariańskie, które gotuje się praktycznie samo, zawiera ich tak dużo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 25 g masła lub 1½ łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    • 1 puszka (400 g) fasoli w sosie pomidorowym
    • 125 g mrożonego zielonego groszku
    • 125 g mrożonej fasolki szparagowej
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 2 łyżki sosu barbecue
    • 100 g wędzonego sera, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć i gotować przez 4 minuty. Powinny być dość miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić, zachowując 4 łyżki wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać masło lub oliwę i obtoczyć, używając 2 drewnianych łyżek. Odstawić.
    2. Rozrobić przecier pomidorowy z gorącą wodą w rondlu, w którym gotowały się ziemniaki. Dodać fasolę w sosie pomidorowym, groszek, fasolkę szparagową, kukurydzę i sos barbecue. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając składniki, aż rozgrzeją się lekko, a fasolka i groszek się rozmrożą. Przełożyć do płytkiej brytfanny, wyrównać wierzch. Posypać serem.
    3. Ułożyć na wierzchu plasterki ziemniaków tak, by lekko zachodziły na siebie i całkowicie pokrywały warzywa. Piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i się przyrumienią.

    Możesz też użyć

    • …dowolnych warzyw, mrożonych, świeżych i blanszowanych, bądź resztek z poprzedniego dnia. • Żeby danie było bogatsze w białko, użyć zamiast groszku lub zielonej fasolki mrożonej soi. • Ziemniaki zastąpić obranymi batatami, obgotować je lekko 3 minuty i dodać do wrzątku łyżeczkę soku z cytryny, żeby się nie przebarwiły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis