Najprostsze jajka faszerowane

    Najprostsze jajka faszerowane

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 343 osoby

    Przepis ten jest wynikiem wielu lat prób i błędów. W naszej rodzinie przygotowujemy to tradycyjne danie w czasie Wielkanocy. UWAGA: Na talerzu jest bardzo ślisko! Jeżeli będziesz przenosić te jajka nad dywanem, na pewno pospadają żółtkami do dołu. Ilość octu trzeba dostosować do smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżka majonezu
    • 0,25 łyżeczki musztardy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka papryki
    • 2 liście sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Włożyć jajka do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować jajka na twardo (około 10 do 15 minut). Ugotowane jajka wyjąć z wody i ostudzić. Obrać ze skorupek, poprzecinać wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.
    2. Włożyć żółtka do miski i rozgnieść. Wymieszać z octem, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Można dodać więcej majonezu, aby pasta się lepiej trzymała, ale wciąż powinna być nieco sucha.
    3. Delikatnie włożyć nadzienie z powrotem do białek, ale nie upychać. Pasty wystarczy na wypełnienie białek ponad brzegi. Posypać papryką. Ułożyć na liściach sałaty i ewentualnie udekorować natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis