Zapiekana papryka z serem i linguine

    Faszerowane papryki, wypełnione cienkim makaronem w aromatycznym kremowym sosie, będą świetną przystawką lub lekkim wegetariańskim lunchem. Najlepiej podawać je z zestawem sałatek i dużą ilością ciepłego chleba. Nie poleca się do tego dania zielonej papryki, gdyż nie jest wystarczająco słodka.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże czerwone, pomarańczowe lub żółte papryki
    • 45 g makaronu linguine
    • 2 jajka, ubite
    • 55 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • 1¼ łyżeczki mielonej gorczycy
    • 3 łyżki półtłustego mleka
    • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • ¼ łyżeczki suszonego majeranku lub oregano
    • 2 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę
    • sól i pieprz
    • świeży szczypiorek, do przybrania
    • Z czym podawać
    • liście sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przekroić papryki wzdłuż na pół, ostrożnie przecinając ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Gotować 6–8 minut lub do czasu, aż zmiękną. Osuszyć na papierowych ręcznikach.
    2. Ugotować makaron tak, żeby był al dente, czyli lekko twardy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedzić.
    3. Zmieszać jajka z serem, gorczycą, mlekiem, szczypiorkiem i majerankiem lub oregano. Dodać pomidory i przyprawić do smaku.
    4. Paprykę ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Jeśli trzeba, obłożyć połówki papryki zgniecioną folią aluminiową – żeby leżały poziomo (inaczej nadzienie wypłynie). Każdą połówkę papryki wypełnić do połowy makaronem, a następnie mieszanką jajeczno-serową.
    5. Piec 20–25 minut lub do czasu, aż nadzienie się zetnie i zacznie nabierać złotego koloru. Podawać przybrane szczypiorkiem (niepokrojonym) i listkami sałaty.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, niacyna * ✓✓ B12

    Inne propozycje

    • Zamiast suszonego makaronu, można wziąć 55 g świeżego linguine; wystarczy gotować go tylko 2–3 minuty. * • Aby danie było bardziej pożywne, w czasie pieczenia papryki można ugotować dodatkowo 140 g linguine, a następnie wymieszać je z 1 łyżką posiekanego, świeżego szczypiorku. Podawać makaron jako główny dodatek do papryki. * • Aby zrobić wyjątkowo pyszną kolację, można dodać do mieszanki jajecznej 1 puszkę dobrze odsączonego tuńczyka w zalewie (ok. 100 g). * • Do mieszanki jajecznej można również dodać 4 drobno pokrojone zielone oliwki.

    Zalety

    • Papryka jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera jej dwa razy więcej niż pomarańcza. Papryka czerwona, pomarańczowa i żółta zawierają także dużo beta-karotenu. Witamina C i beta-karoten są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać wielu chorobom, między innymi nowotworom i chorobom serca.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)