Zabaglione z marakują i miodem

    Zabaglione z marakują i miodem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczna marakuja i miód to wyjątkowo pyszne zestawienie, doskonale pasujące do owocowej wersji włoskiego deseru zabaglione. Wspaniale smakuje z truskawkami i paluszkami biszkoptowymi, które się w nim macza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dojrzałe marakuje
    • 3 łyżki płynnego miodu
    • 4 duże żółtka
    • 2 łyżeczki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

      Przygotować marakuje:

    1. Przekroić każdy owoc na połówki. Wydrążyć łyżeczką, wrzucić miąższ i pestki do sitka ustawionego na dużej żaroodpornej misce. Przetrzeć starannie, polać to, co pozostało w sitku 1 łyżką wrzątku i przetrzeć łyżką. Zebrać resztki przecieru z dna sitka od spodu i wrzucić do miski. Pestki wyrzucić.
    2. Przyrządzić zabaglione:

    3. Napełnić rondel w połowie wrzątkiem i doprowadzić do punktu wrzenia.
    4. Dodać do miski z przetartą marakują miód, żółtka i sok z cytryny. Ubić elektrycznym mikserem.
    5. Ustawić miskę na rondlu z wrzątkiem i nadal ubijać około 10 minut, aż sos zrobi się jasny i gęsty i będzie ściekał gęstą strużką z końcówek miksera. Zabaglione przypomina konsystencją niezbyt gęsty kogel-mogel. Woda w rondlu powinna wrzeć bardzo lekko – jeśli będzie za gorąca, żółtka się zetną.
    6. Podawać:

    7. Zdjąć miskę z rondla i ubijać jeszcze minutę. Przelać do 4 małych szklanych pucharków. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast marakui, miodu i soku z cytryny – 150 ml stuprocentowego soku owocowego, na przykład z mango lub przecieru, na przykład z malin, oraz 3 łyżek drobnego cukru. • Do przyrządzenia oryginalnego zabaglione używa się 2 łyżek drobnego cukru i 150 ml wina marsala zamiast marakui, miodu i soku z cytryny.

    …spróbuj

    Miseczkę z zabaglione można ustawić na rondelku z gorącą wodą, by sos nie ostygł, i podać truskawki, owoce miechunki peruwiańskiej, wiśnie, kawałki bananów, paluszki oblane czekoladą i inne słodkie paluszki do maczania w sosie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis