Wyjątkowa sałatka ziemniaczana

    Wyjątkowa sałatka ziemniaczana

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatkę taką przyrządza się błyskawicznie. Połówki drobnych młodych ziemniaków obtacza się w kremowym dressingu z musztardy dijon i podaje z rolmopsami i salami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 4 cebule dymki, pokrojone w cienkie krążki
    • 2 ogórki kiszone, drobno posiekane
    • 260 g rolmopsów w zalewie koperkowej, odsączonych i pokrojonych na duże kawałki
    • 4 plasterki salami, pokrojone w cienkie paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla i zalać taką ilością wrzątku, by tylko je przykrył. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 7–8 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną. Odcedzić i odstawić na 6 minut do ostygnięcia.
    2. Utrzeć w salaterce musztardę z łyżką majonezu, dodać resztę majonezu i jogurt. Wymieszać. Zachować łyżkę cebuli dymki i ogórków kiszonych do przybrania, a resztę dodać do dressingu majonezowego. Wrzucić ciepłe ziemniaki i obtoczyć starannie w dressingu.
    3. Ułożyć rolmopsy na wierzchu sałatki i posypać paseczkami salami. Można ułożyć też kilka rolmopsów na osobnym półmisku. Udekorować odłożoną cebulą i ogórkami, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast rolmopsów i salami – 45 g anchois z puszki, odsączonych oraz 6 posiekanych zielonych oliwek.

    Sałatka z kurczaka i migdałów

    W punkcie 2. zamiast musztardy dodać do majonezu łyżkę łagodnej pasty curry, łyżkę chutneyu z mango o jednolitej konsystencji oraz łyżkę jogurtu. Nie dodawać kiszonych ogórków. Zastąpić rolmopsy i salami 250 g zimnego, upieczonego kurczaka, mieszając go z sałatką w punkcie 2., zamiast układać na wierzchu. Tuż przed podaniem posypać 25 g prażonych płatków migdałów.

    …przygotuj wcześniej

    Ta sałatka smakuje równie dobrze na zimno. Można ją przygotować 12 godzin wcześniej, przykryć i wstawić do lodówki. Powinniśmy wówczas wyjąć ją z lodówki na pół godziny przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis