Wołowina z sosem ostrygowym

    Wołowina z sosem ostrygowym

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrawy typu stir-fry łączą w jednym daniu różnorodne składniki – mięso, warzywa i produkty skrobiowe. W tym przepisie plasterkom rumsztyku towarzyszy ryż smażony z jajkiem oraz apetyczne zestawienie czerwonej papryki i brokułów. Całość smakuje wybornie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 300 g chudego rumsztyku bez tłuszczu, pokrojonego w poprzek włókien w cienkie plasterki
    • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
    • 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w krążki
    • 200 g małych różyczek brokułów
    • 6 łyżek sosu ostrygowego
    • listki świeżej kolendry, do przybrania
    • Ryż smażony z jajkiem
    • 225 g długoziarnistego ryżu
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 100 g drobnego, mrożonego groszku
    • 2 jajka, rozmącone
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wrzucić ryż do rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Odsączyć, przełożyć z powrotem do rondla, przykryć i ustawić w cieple.
    2. Mocno rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po powierzchni. Wrzucić mięso, czosnek oraz imbir i smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty, aż kawałki rumsztyku przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odstawić.
    3. Rozgrzać drugą łyżkę oleju w woku, wrzucić czerwoną cebulę, paprykę i brokuły. Smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso wraz z sokami, wlać sos ostrygowy i podgrzewać minutę na małym ogniu.
    4. W czasie smażenia mięsa z warzywami rozgrzać w innym woku lub na innej patelni olej do usmażenia ryżu z jajkami. Wrzucić cebulkę dymkę i groszek. Smażyć, cały czas mieszając, minutę. Wlać jajka oraz sos sojowy i dalej smażyć, aż zaczną się ścinać. Dodać ryż i starannie wymieszać, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze minutę.
    5. Przełożyć ryż do czterech misek, przykryć mięsem z warzywami, posypać listkami kolendry i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Wołowinę można zastąpić 300 g chudej polędwiczki wieprzowej pokrojonej w plasterki. Należy ją usmażyć z czosnkiem i imbirem oraz ½ łyżeczki pokruszonych, suszonych płatków chili. Wyjąć z patelni, wrzucić dużą żółtą paprykę pokrojoną w paseczki, 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki oraz 8 cebulek dymek pokrojonych w grube plasterki. Smażyć warzywa 2 minuty, mieszając, a następnie wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Dodać butelkę sosu z żółtej fasoli (ok. 160 g), łyżkę jasnego sosu sojowego i 4 łyżki wody. Dusić minutę. Podawać na ryżu lub makaronie.

    Zalety

    • Jajka są doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych, między innymi białka i żelaza. * • Brokuły mają mnóstwo witamin. Dostarczają również przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i witamina C. Zawierają też całkiem sporo witamin z grupy B – niacyny i B6, oraz nieco kwasu foliowego. * • Kiedy przygotowujemy warzywa metodą stir-fry, zawarte w nich witaminy i mikroelementy zostają na talerzu, a nie są wylewane do zlewu wraz z wodą, w której je gotowaliśmy. Jest to bardzo szybka metoda przyrządzania potraw, więc utrata wartości odżywczych jest minimalna.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, żelazo, selen * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis