Wołowina z pieprzem i orzechami pekan

    Wołowina z pieprzem i orzechami pekan

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pyszne i eleganckie, ale bardzo proste danie doskonale nadaje się na specjalną okazję. Lekko pokruszone ziarna pieprzu nadają mięsu pikantny smak i doskonale komponują się z uprażonymi orzechami pekan. Podawać z czosnkowym purée ziemniaczanym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudego rumsztyku wołowego
    • 2 łyżeczki pokruszonych ziaren pieprzu
    • 80 g orzechów pekan, w połówkach
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 10 g masła
    • 1 cebula, pokrojone w cienkie plasterki
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 4 łyżki brandy
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 80 g rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić mięso na paseczki, okrawając z tłuszczu. Lekko pokruszyć ziarna pieprzu w moździerzu. Przełożyć do dużej miski. Obtoczyć w nich mięso.
    2. Wrzucić orzechy na dużą, suchą patelnię lub do woka i prażyć na dość dużym ogniu, mieszając często, 2–3 minuty. Posiekać grubo i odstawić.
    3. Rozgrzać oliwę i masło na patelni lub w woku. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2–3 minuty, aż lekko zmięknie. Posolić.
    4. Przełożyć pieczarki i cebulę z patelni na talerz. Wlać na patelnię resztę oliwy. Wrzucić mięso i smażyć przez 2–3 minuty na dużym ogniu, mieszając.
    5. Wlać brandy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić cebulę i pieczarki z powrotem na patelnię. Dodać śmietanę i mieszać, aż sos zrobi się jednolity. Dodać listki rukoli i podgrzewać, mieszając, aż się skurczą. Posypać orzechami pekan i podawać.

    Możesz też użyć

    Zamiast brandy – wywaru wołowego z kostki.

    …z czym podawać

    Aby przyrządzić czosnkowe purée ziemniaczane, należy ugotować obrane ziemniaki pokrojone na małe kawałki oraz ząbek czosnku w łupinkach. Odlać ziemniaki i wycisnąć do nich miąższ czosnku z łupin. Utłuc z dodatkiem masła i mleka. Doprawić solą i pieprzem, dodać nieco posiekanego szczypiorku.

    Wołowina z musztardą i orzechami włoskimi

    Nie dodawać pieprzu. Usmażyć paseczki wołowiny metodą stir-fry na oliwie i maśle, z krążkami czerwonej cebuli oraz plasterkami z 2 łodyg selera naciowego zamiast pieczarek. Nie wlewać brandy ani śmietany. W punkcie 5. dodać 100 ml czerwonego wina. Gotować 2–3 minuty, na małym ogniu, by sos odparował. Dodać 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy i 150 ml chudej śmietanki. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać rukolę i posypać 80 g siekanych orzechów włoskich zamiast pekan.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis